Jak Si Vzít Pracovní Knihu V Práci

Obsah:

Jak Si Vzít Pracovní Knihu V Práci
Jak Si Vzít Pracovní Knihu V Práci

Video: Jak Si Vzít Pracovní Knihu V Práci

Video: Jak Si Vzít Pracovní Knihu V Práci
Video: Jak vzniká kniha (redakční práce a korektury) 2024, Smět
Anonim

Pracovní kniha je hlavním dokumentem potvrzujícím celou dobu služby a pohyb zaměstnance během ní. Při zaměstnání je zaměstnavatel povinen provést zápis do sešitu a obdržet doklad k dalšímu uložení v trezoru. Pracovní kniha je vydávána při propuštění, ale ve výjimečných případech může být vydána na krátkou dobu po dobu trvání pracovní smlouvy.

Jak si vzít pracovní knihu v práci
Jak si vzít pracovní knihu v práci

Nezbytné

  • - historie zaměstnání;
  • - výpočet;
  • - oznámení.

Instrukce

Krok 1

Podle pracovního práva můžete po propuštění dostat do rukou pracovní knihu. Zaměstnavatel nemá právo zadržet doklad potvrzující délku služby a je rovněž povinen včas vydat výpočet splatný při propuštění. Zpoždění je považováno za protiprávní a zaměstnanec má právo podat žalobu u soudu požadující nejen vydání pracovního sešitu, ale také náhradu škody.

Krok 2

Dnem vydání sešitu a výpočtu je poslední den práce v podniku. Pokud je tento den považován za víkend nebo všeruskou dovolenou, obdržíte svou pracovní knihu a kalkulaci ihned po skončení víkendu prvního pracovního dne. Není také zakázáno rozdávat je v předvečer dlouhé dovolené.

Krok 3

Zaměstnavatel je povinen zaslat písemné oznámení zaměstnanci, který není v poslední pracovní den na pracovišti, a pokud se rezignovaná osoba nedostavila včas, aby dostala pracovní knihu a plnou výplatu.

Krok 4

Pokud pracující zaměstnanec získá práci na částečný úvazek v jiné organizaci a plánuje provést zápis do pracovní knihy o práci na částečný úvazek, musí předložit potvrzení od druhého zaměstnavatele, aby byl proveden zápis na hlavním místě práce. V takovém případě není pracovní kniha rozdána.

Krok 5

Často dochází k situacím, kdy stále pracující zaměstnanec čerpá předčasný starobní důchod. Penzijní fond Ruské federace přijímá za úplatu pouze originály pracovních knih potvrzujících délku služby pojištěných nebo notářsky ověřených fotokopií.

Krok 6

Pro notářství nebo pro odeslání do fondu sešitů můžete zaměstnanci na chvíli vystavit doklad oproti potvrzení. Zákoník práce zaměstnavatele k tomu nezavazuje, ale ani to nezakazuje (dopis Rostrud č. 656-6-0 ze dne 18. března 2008).

Krok 7

Po vystavení fotokopie nebo předložení původní pracovní knihy penzijnímu fondu musí zaměstnanec dokument okamžitě vrátit personálnímu oddělení k dalšímu uložení v trezoru.

Doporučuje: